Bokens Handling

Det är någon som tänder eld på skolor och förskolor om nätterna. När barnens skateboardramp förvandlas till aska får 12-årige Joel nog. Om inte polisen och brandkåren får tag i den skyldige, får han bege sig ut om nätterna för att spana. Kompisen Inka följer med och tillsammans får de uppleva ett spännande och ibland läskigt äventyr.

Den nattliga spaningen ger Joel en möjlighet att slippa vara kvar där hemma. Inget är sig likt sedan storebror Mikael tvingades flytta hem för några månader sedan. Efter den hemska bilolyckan sitter han i rullstol och behöver hjälp. Mamma och pappa verkar helt ha glömt bort Joel och tänker bara på Mikael.

Joel är tyngd av skuldkänslor, för det var hans fel att olyckan skedde och det är hans fel att storebror har ont, fast det verkar ingen förstå. Nu ska Mikael opereras och Joel vet inte hur han ska känna. Om operationen lyckas, kommer Mikael flytta igen och Joel blir ensam. Misslyckas operationen kommer Mikael bo kvar, men ha ont, och det vill förstås inte Joel. Och så finns det tredje alternativet, det som Joel försöker förtränga. Det där alternativet när operationen misslyckas helt och Mikael dör.

 Kommer Joel och Inka kunna ta fast den som eldar? Och hur kommer det gå med Mikaels operation?